Airbrush – välj modern konst

När du ska välja konst till ditt hem finns det massor av olika alternativ. Tillhör du dem som gillar modern konst kan något gjort med airbrush vara ett alternativ. Kanske vill du själv skapa ett konstverk med airbrush?

Testa själv

Airbrush är en särskild teknik där färg sprids med hjälp av luft. Det här sättet att spruta ut färgen blandad med luft skapar särskilda effekter och en särskild känsla i verken som skapas. Det går att skapa traditionell konst på duk med airbrush, men airbrush kan också användas till exempel till gatukonst, för att göra speciallackeringar på bilar eller till kroppsmålningar. För att testa airbrush behöver du en airbrushpistol, som är det verktyg där färg och tryckluft blandas. Det finns olika modeller som är anpassade till olika användningsområden. Du behöver också färg och medium till airbrush. och något att måla på. Till en början när du testar dig fram kan stora papper fungera. När du har vad du behöver är det bara att ta steget och våga prova. Behöver du inspiration eller tips finns en mängd olika videor på Youtube.

Modern konst som investering

Går dina egna försök inte så bra finns det alltid möjlighet att köpa konst som andra skapat. Köper du originalkonstverk kan det alltid finnas en spännande känsla av att det kan vara ett verk som kommer bli värdefullt i framtiden. Modern konst är som investering relativt otryggt, om du bara tittar på det pengamässiga värdet. Finanskrisen gjorde till exempel att modern konst föll i värde såpass mycket att priset kunde halveras mellan mitten av 2000-talet och början av 2010-talet. Dessutom är det svårare med konstnärer som är okända. Att lyckas hitta en kommande stjärna kräver stor skicklighet – eller mycket tur. Att köpa klassisk konst framstår i det sammanhanget som ett säkrare val och en bättre investering. Framför allt handlar det då om kända verk av stora konstnärer. De kostar för det mesta mycket och med dem går det att räkna med att priset kommer öka efter hand. Det konstnärliga värdet är ju en annan sak, att du njuter av konsten är viktigare än att du kan tjäna pengar på den.

Hitta konst av nya konstnärer

Vill du hitta konstnärer kan sociala medier idag vara en bra väg att gå. Nästan alla har ett konto där de visar upp sin konst, och på det sättet kan du hitta fina verk från någon som inte är etablerad och vars konst inte är så dyr. Ett annat alternativ kan vara att gå på konstskolors utställningar. Där finns dagens talanger och förmodligen några av framtidens stora stjärnor inom konstens område. Även på vanliga konstauktioner kan modern konst dyka upp.

emil