Hur hänger man konst på väggen?

Det är inte helt lätt att veta hur man ska hänga sina tavlor på väggen. Här kommer lite matnyttiga tips hur man bäst hänger sina tavlor och får det att se bra ut i sin helhet. Med rätt kunskap kommer hemmet att se balanserat ut, utan att konsten tar överhanden över helhetsintrycket.

Hur hänger man tavlor bäst?

Förutom hur man hänger en tavla är det förstås viktigt vad är för vägg bakom tavlan. Är det en målad vägg kommer det ju påverka tavlan eller planschen man hänger upp. Det är en anledning till att gallerier har vita väggar, för att inte störa konsten på dem. Ibland vill man planera väggarna ihop med konsten som ska hänga på dem då man målar om hemma eller flyttar in till nytt. Väljer man tapeter kan man gärna kika närmare på Familjetapeter som är en av Sveriges största , om inte den största, on-line butiken med tapeter för alla smaker. Där kan man enkelt hitta något som passar med de alster man tänk ha på väggarna. Här kommer några tumregler om hur man bäst hänger sina tavlor i hemmet, för att göra det finare.

Använd en mittlinje för att hänga tavlor

Har man flertalet tavlor i olika storlekar kan ett sätt att hänga dem vara att utgå i från en mittlinje. Då blir det mindre viktigt vilken tavla som är större, eller mindre. Beroende på den takhöjd man har i rummet, kan mittlinjen gå 1,4 meter från golvet. Varje tavla hängs sedan i mitten, mot mittlinjen.

Använd en överkantslinje för att hänga tavlor

Ett mindre vanligt sätt att hänga tavlor i olika storlekar efter varandra, är att utgå ifrån överkanten. Det här är dock bäst om tavlorna är tänkta att hänga högt upp på en vägg.

Använd en baslinje för att hänga tavlor

Den som ska upp med riktigt stora tavlor bör utgår ifrån baslinjen, som går i tavlornas underkant. Denna baslinje kan vara 0,8 till 1,4 meter upp från golvet. Sedan “ställer” man helt enkelt tavlorna mot denna linje. Detta kan få ned riktigt stora verk “på jorden” och bli mer överblickbara.

Att hänga tavlor över / under varandra

Ska två tavlor hängas över / under varandra blir det nästan alltid ett bättre resultat om den större tavlan hänger över den mindre. Man kan gärna prova detta hemma, för att upptäcka hur så nästan alltid är fallet. Det har med proportioner att göra.

Att använda gyllene snittet

De flesta har hört talas om gyllene snittet då tavlor målas, men detta går utmärkt att använda även då man hänger dem på väggen. Det gyllene snittet är ett sätt att dela in olika förhållanden mellan mått i en bild, eller yta. Med detta kan man skapa en bra balans så man hänger tavlor i förhållande till golv, tak och andra tavlor. Ofta ligger mittlinjen på en vägg omkring 1,4 meter från golvet. Vill man hänga enligt ett gyllene snitt kan man utgå ifrån den mittlinjen (mitten på väggen). Därefter kan man även dela in tavlan i tre lika stora delar och dra av en tredje del från dessa 140 centimeter för att hitta vart tavlans underkant ska sitta på väggen. Exempelvis:

  • Väggens mittlinje är 140 centimeter från golvet.
  • Tavlan är 100 centimeter hög. En tredjedel av den höjden är således 33 cm.
  • Väggens mittlinje (1,40 m) minus 33 cm gör att linjen för tavlans underkant blir 107 cm.

emil