I Stockholms tunnelbanestationer är det Stockholms läns landsting, genom trafikförvaltningen, som har hand om konsten som besökarna får se. I tunnelbanan är
det drygt 90 stycken stationer som har någon typ av konstnärlig utsmyckning. Den konst som visas upp är allt från mosaiker, målningar och skulpturer till exempelvis ristningar, installationer och reliefer. Konsten i tunnelbanan hjälper till att bidra till en trygg och lugn miljö, men även att resandet mellan olika platser blir mer än bara en transportsträcka. Utsmyckningen och konsten gör att varje station och linje får en egen identitet, det underlättar för resenärerna att orientera sig, samt att det bidrar till att vandalisering och skadegörelse minskar kraftigt. Vandaliseringen minskar på grund av att det inte är lika eftertraktat att klottra på det som är fint.
Det är många konstnärer som har varit med och utsmyckat Stockholms tunnelbana och vill man själv vara med kan det vara en fördel att börja frilansa. Genom Frilans Finans kan man hjälp med fakturering och behöver inte vänta på att få betalt för sin konst. Förutom i tunnelbanan finns det även konst på bussterminaler, pendeltågsstationer, på Tvärbanans stationer och vid några av av Roslagsbanans stationer. Det är ingen lätt match att välja ut konst som skall passa då speciellt trafikmiljön ställer mycket hårda krav på val av material. Bland annat skall konsten tåla väderomslag och hård vind, vara tvättbar och ibland har den också en funktionell roll. För den som är intresserad av konsten i Stockholms tunnelbana ges regelbundet guidade visningar. Har man som resenär bara en giltig färdbiljett är det gratis! Sammanlagt har nästan 200 stycken olika konstnärer medverkat till den fasta konsten, så kallad byggnadsanknuten konst, i Trafikförvaltningens resandemiljö. Dock är konsten i Stockholms Lokaltrafiks miljöer skyddade enligt upphovsrätten, så man behöver tillstånd av konstnären alternativt efterlevande rättsinnehavare för att få använda bilder eller filmer i kommersiellt syfte. Konsten i Stockholms tunnelbana är välkänd och den har fått stor uppmärksamhet internationellt.
Konst är fint
Ett fenomen som blivit uppmärksammat på senare år är att sprida sin konst på reklamskyltarnas baksidor. Man kan bland annat se ofta rolig och feministisk konst av Jessica Hallbäck. Jessica som är en frilansande skribent, kreatör och konstnär som pysslat med gatukonst i flera år gör detta för att hon vill få folk att tänka till. Hon har alltid en penna med sig och när det inte är så mycket folk i tunnelbanan plockar hon ner en reklamskylt och börjar rita sitt budskap. Budskapen är ofta samhällskritiska och helst feministiska. Oftast får hon bra respons för det hon gör men ibland känner hon att hon vill ta hem en reklamskylt för att rita hemma i lugn och ro. Många bilder hamnar även på Instagram för de som inte har möjlighet att besöka Stockholms lokaltrafik. Ett exempel på hennes konst är “Mammor är superhjältar utan mantel” och “Allt blir inte bra för att en vill”. Om man är intresserad av konst bör man göra ett besök på någon av de många platser där Stockholms lokaltrafik gestaltat konst. Ta en runda med tunnelbanan i sommar och spana in all den maffiga konsten!