Att studera världens mest framstående konstnärer och konstverk är många människors allra högsta dröm. Att på heltid få riktigt grotta ner sig i konstnärernas
spännande livsöden. Noggrant kunna studera kända konstverk i detalj. Att äntligen få ta tag i alla de tjocka uppslagsverken om konst och konstens historia. Att kanske få åka på en studieresa till konstens högborgar: Paris, Florens, Rom. Eller kunna gå på våra egna museer här hemmavid och helt plötsligt har konstverken ett sammanhang och en betydelse på ett helt annat sätt än de vi kan se med bara blotta ögat.
För att komma in på de i allra högsta grad eftertraktade utbildningarna i konst krävs naturligtvis betyg från gymnasiet. Men ibland räcker inte betygen till. För att få en extra chans att komma in på sin drömutbildning gör många högskoleprovet. Ett gott resultat på högskoleprovet kan göra att dina kanske mediokra gymnasiebetyg inte spelar lika stor roll längre. För att få det höga poängen på högskoleprovet kan det vara en idé att träna innan. Bland annat kan man plugga på gamla högskoleprov och förbereda sig på andra sätt så som att träna ordkunskap.
Att plugga på gamla högskoleprov är ett effektivt sätt att höja sitt resultat på provet. Men ett ännu mer effektivt sätt är att studera gamla högskoleprov med förklaringar. Det vill säga att inte bara plugga på själva svaret utan också få förklaringen till svaret. Denna studieteknik ger ett helt annat resultat. När du går djupare in i svaret och verkligen förstår svaret så blir studierna mer effektiva.
Inför högskoleprovet
Fördelarna med att plugga på gamla prov är många men allra bäst är alltså att verkligen förstå svaren och inte bara memorera dom. Du kan enkelt ladda ner gamla prov online. Antingen kan du skriva ut dom eller träna interaktivt på nätet. Fördelen med att träna med interaktiva prov är att du direkt kan låta datorn räkna ut dina normeringar och poäng. På internet finns både nyare prov och äldre, båda kan vara bra att träna på. Men tänk på att lägga tid på att läsa förklaringarna till svaren.
Det finns flera knep för att höja prestationen på högskoleprovet så man verkligen kommer in på den skolan eller kursen man drömmer om. Ett av de knepen är att disponera tiden på rätt sätt. Till exempel i de nya provdelarna kan man själv styra sin tid så man kan göra de delar som känns lättast först.
För att komma in Konstfack, Liljeholmen och andra liknande utbildningar såsom Kungliga konsthögskolan och olika teoretiska konstutbildningar krävs ofta höga betyg eller höga poäng på högskoleprovet. En del utbildningar kräver även praktiska intagningsprov. Men för att vara på den säkra sidan med det teoretiska kan ett gott resultat på högskoleprovet göra all skillnad. Förutom att plugga på gamla prov och disponera tiden under provet rätt kan man repetera gymnasiematematik A och B. Träna på att läsa mer komplicerade texter på svenska och engelska. Och självklart vara förberedd på provdagen, utvilad och med massor med snacks!