När barn målar

Ge ett par kritor eller en bytta målarfärg så kommer rummet snabbt vara fullt av alla möjliga mönster och färger. Barn älskar att kladda, rita och måla och redan från en tidig ålder tycks det ge utlopp för alla möjliga känslor.

I femårsåldern börjar barnets alster ta mer symbolisk form, vilket inte bara berättar om barnets upplevelser utan också dess känslotillstånd. Barnpsykologer drar ofta nytta av detta då det ibland kan vara svårt för ett litet barn att sätta ord i sina känslor men genom att måla bilder kan visa hur de tänker och mår. Det är också runt denna ålder som barn börjar kopiera andras konst, alltifrån utställningar de varit på eller serieteckningar i hemmet.

Runt tioårsåldern börjar barnet vilja efterlikna verkligheten och det är bland annat nu man kan se dem rita samma motiv, t.ex. hästar, om och om igen för att uppnå en så verklighetstrogen bild som möjligt.

Begreppet barnkonst etablerades på slutet av 1800-talet och det är idag vanligt att barn uppmuntras till att delta i konstutställningar liksom att hänga upp sina alster i hem och på skolor.

 

emil