Konst och mode

Ibland går konst och mode hand i hand och det är inte ovanligt att modeskapare inspirerats av kända konstverk. På väskor och kläder känner man igen mönster och motiv av kända och okända målare och fotografer och i modemagasin ser man fotomodeller efterlikna tavlor och statyer medan de samtidigt gör reklam för sina utstyrslar.

Vissa modehus går in för att anlita konstnärer och den italienska modefirman Prada använde sig till exempel av sex unga gatukonstnärer för en av sina kollektioner år 2014. Designern Riccardo Tisci som arbetar för Givenchy har ett flertal gånger låtit sig inspireras av den kontroversiella konstnärinnan Marina Abramovic både som person och konstform.

Pop-konstnären Andy Warhol arbetade som illustratör för stora modetidningar som Harper’s Bazaar och Glamour och hans egna alster kom att inspirera designers med sina tryck och färger. Salvador Dali må framförallt ha varit känd för sina märkliga motiv och excentriska utseende men han ritade även kläder, inte minst för medlemmar av det brittiska kungahuset. Yves Saint Laurent skapade en unik stil av linjer och kvadrater genom konstnären Piet Mondrian som sedan användes både i kläder och på väskor, och senare har även Vivienne Westwood och Nike använt hans motiv.

emil