Sanningen om van Goghs öra

Alla har hört historien: under ett av sina berömda vredesutbrott skar den holländske impressionisten år 1888 Vincent van Gogh av sig vänster-örat med en rakkniv. Utbrottet skall ha orsakats av ett stormgräl med en god vän och konstkollega, Paul Gaugin, utanför en bordell i den franska staden Arles, och slutande med att en kraftigt blödande van Gogh snubblade in på etablissemanget och presenterade sin avhuggna kroppsdel till en chockerad prostituerad.

Episoden följdes av ett berömt självporträtt där van Gogh avbildat sig med bandagerat huvud, miserabel uppsyn och pipa i mun och det hela har alltid ansetts vara en av de många exempel på konstnärens mentala ohälsa som slutade med dennes självmord vid blott 37 års ålder.

Nu finns det en ny teori om att berättelsen kanske inte är helt sann! Tyska konsthistoriker som forskat i ämnet under ett årtionde påstår att det i själva verket kan ha varit Gaugin som högg av örat under bråket och att han skall ha använt ett svärd för att utföra dådet. Det kan till och med ha varit i självförsvar, då storgrälet handlat om en prostituerad som van Gogh tyckte om och därför attackerat Gaugin i sitt ursinne.

Efter att chocken och känslorna lugnat sig skall de två ha blivit sams igen och för att undvika polis och skandal kom de överens om att tysta ner det hela och van Gogh tog på sig ansvaret. Han var ju trots allt labil så ett öra mer eller mindre reste inte på särskilt många ögonbryn. I senare brev till sin bror skall Van Gogh dock ha hintat att lemlästningen orsakats av sin vän, vilket nu ger nytt ljus på incidenten.

emil