Konststaden Paris

Vill du beskåda målningar gjorda av alla de gamla mästarna samt massor av utmanade modern konst beger du dig med fördel till Paris. I Paris har du dessutom den internationella storstadens puls och övriga nöjesutbud om du trots allt skulle tröttna på konsten.

Louvren

I Paris finns alla konstmuseers moder – Louvren. Louvren ligger i det första arrondissementet. Det tar dagar att se allt i detta enorma museum. Här hänger tusentals berömda verk ur världshistorien som till exempel Leonardo da Vincis Mona Lisa och Johannes Vermeers Knypplerskan. Det finns dessutom mängder av fantastiska skulpturer, som Venus från Milo och skulpturer av Michelangelo. Andra avdelningar behandlar till exempel arkitektur, historia och arkeologi. För att beskåda konst på rätt sätt behövs det bra ljus, museum har ofta bra ljussystem med taklampor eller naturligt ljusinsläpp från exempelvis takfönster. Louvren har ju sin glaspyramid för detta.

Musée d’Orsay

Detta ganska nya konstmuseum är inrymt i den tidigare järnvägsstationen Gare d’Orsay. Museet ligger i det sjunde arrondissementet. Det är en fantastiskt vacker byggnad som de faktiskt tänkte riva i början på 1970-talet. Paris hade väl en egen Hjalmar Mehr. Byggnaden räddades av en framsynt kulturminister som tyckte att den borde bli idealisk till museiverksamhet. Byggnaden är numera kulturminnesmärkt och skyddad. Musée d’Orsay ställer främst ut fransk konst inom en mängd olika inriktningar. Det finns målningar, skulptur, fotografi och även möbler och inredning.

Centre national d’art et de culture Georges-Pompidou

Detta är Frankrikes främsta moderna museum, som i sig självt är inrymt i en väldigt futuristiskt utformad byggnad. Centre Pompidou ligger i det fjärde arrondissementet. Parisarna börjar älska byggnaden trots att många tyckte den var anskrämlig i början, alltså en parallell till hur känslorna för Eiffeltornet har ändrats under åren. Museet har mer än 100 000 verk i sina samlingar som omfattar modern och samtida konst från år 1905 och framåt. Här finns bland andra Henri Matisse, Pablo Picasso och Andy Warhol representerade. Museet kallar sig gärna för det främsta moderna museet i Europa.

Petit Palais

Detta konstmuseum ligger inrymt i ett ganska stort palats trots namnet. Namnet är kanske en blinkning åt Versailles som ju är något större men det ligger även ett större palats mittemot Petit Palais. Museet ligger i Paris åttonde arrondissement. I detta lagom stora museum finns många viktiga och framstående konstnärer representerade. Här hänger storheter som Rembrandt, Rubens, Claude Monet och Paul Cézanne.

Musée National Picasso

Picassomuseet i Paris innehåller världens största samling av den spanske konstnären, tillika hans personliga arkiv, inklusive foton, och mycket annat från konstnärens dödsbo. Pablo Picasso bodde större delen av sitt liv i Paris och ville donera samlingarna och kvarlåtenskapen till staden efter sin död. Hans släktingar respekterade önskemålen och donerade dessutom fler verk av honom till museet. Museet ligger i Paris tredje arrondissement.

Ovanstående är bara ett axplock av all konst du kan upptäcka i Paris. Det finns fler museer specialinriktade på olika franska konstnärer och det finns massor av mindre museer och gallerier som för det mest har spännande utställningar. Gå på konsttur i Paris och upplev miljöerna där flera av konstnärerna själva bodde under längre eller kortare tid.

emil