Finansiera ditt konstnärsskap

Många drömmer om att bli stora konstnärer. Har du det som krävs för att driva igenom din dröm? Hur kan du gå tillväga för att finansiera ditt konstnärskap? Vilka fällor och fallgropar bör du akta dig för? Vilka sätt är mest lyckosamma? Nedan hittar du svar på alla frågor ovan och mycket mer.

Att överleva kontra att leva på sitt konstnärskap

Det är skillnad på att leva på och att överleva på sitt konstnärskap. Att överleva på sitt konstnärskap innebär att du nätt och jämt går runt varje månad på att producera och skapa konst. Det vill säga, ditt konstnärskap räcker för att betala hyran och lite mat, men inte så mycket mer. Om du däremot kan leva på ditt konstnärskap innebär det att du får ihop tillräckligt med pengar på din konst så att du har råd att roa dig lite emellanåt också, kanske resa eller ägna dig åt en hobby.

Det finns många sätt att leva på sitt konstnärskap. Ett vanligt alternativ är att ha ett arbete vid sidan av det. På det sättet kan ditt arbete fungera som din primära källa till inkomst och du kan helt fritt välja dina uppdrag helt själv. Nackdelen med ett sånt här upplägg är främst att risken finns att ditt arbete äter upp alldeles för mycket av din tid så att du inte hinner ägna dig tillräckligt mycket åt din konst. Dock är det naturligtvis en fördel att helt själv kunna styra och välja konstnärliga uppdrag.

Ett annat vanligt sätt är att söka stipendier, bidrag och i vissa fall sponsorer. På det sättet kan du garantera att du har en inkomst som kan täcka dina utgifter samtidigt som du arbetar med din konst. Naturligtvis kan du också sälja biljetter till en utställning och/eller sälja dina konstverk också och på det sättet tjäna en extra hacka.

 

Beställningsuppdrag eller gå din egen väg

Som mer etablerad konstnär finns det också möjlighet att tjäna pengar på att ta sig an beställningsuppdrag. Ett exempel på ett beställningsuppdrag är om din hemkommun blir din uppdragsgivare. Då får du uppdrag av dem att producera, exempelvis skapa konstverk till ett sjukhus, tillverka en skulptur till en park eller liknande. Det är förstås positivt att kunna leva på sitt konstnärskap, men kanske kan det vara svårt att få den här typen av uppdrag innan du är tillräckligt etablerad.

Sammanfattningsvis finns det få rätt och fel i att finansiera sitt konstnärskap. Det gäller att du hittar den väg som fungerar allra bäst för dig.

emil