Självporträtt som konst

Det är några konstnärer som är kända för sina självporträtt. De flesta konstnärer har någon gång målat ett självporträtt men inte blivit kända för just de verken. Sen

finns det andra konstnärer som blivit kända mest för sina självporträtt. Alla kan måla sig själva och skapa ett fint verk av det. För att rama in bilden kan man skaffa sig ramar online och behålla verket själv eller sälja det.

Varför är självporträtt speciella – och för vem?

Det finns många sätt att måla av sig själv på. Ett sätt som kanske förbisetts är den känslomässiga avbilden. Där kan man säga att Edvard Munchs verk “Skriet” är en känslomässig avbild av konstnären själv. Men en avbild av hans inre liv i just den stunden. Å andra sidan kan man säga att all konst avspeglar något inom konstnären själv oavsett vad hen målat. Ett självporträtt där konstnären målat av sin egen spegelbild eller ett foto av sig själv visar kanske en färdig målning som liknar konstnären mycket eller lite. Oavsett om verket är likt eller inte så föreställer den samtidigt både en yttre och en inre bild av konstnären. Ett självporträtt kan vara gjort som en ren övning för konstnären själv i porträttmåleri. Det kan också vara gjort som en nyfiken undersökning av just det inre som inte får lysa igenom det yttre skalet. En psykologisk studie alltså. Men för vem kan man fråga sig? Svaret är nog samma som för all konst att den görs som ett personligt uttryck. De enda konstarter som inte är personliga på samma sätt är all religiös konst som ikonmåleri, liksom illustrationer och animationer och andra beställningsverk.

Välkända självporträtt

Konstnärinnan Frida Kahlo var en kvinna med både judiska och mexikanska rötter, född och uppvuxen i Mexiko, som blev mest känd för sina utlämnande självporträtt. Hon förskönade inte sig själv utan målade av sig själv i ett obarmhärtigt ljus. Hon använde starka, klara färger och hennes stil var naivistisk men också mexikanskt folkloristiskt. Hennes självporträtt speglar just det inre i det yttre. Hon levde med svåra smärtor i kroppen dels på grund av medfödd polio och dels av sviterna efter en svår bussolycka där hon fick omfattande livslånga skador. Hon målade intensivt och ofta just självporträtt som på olika sätt visade upp hennes mående.

Konstnären Vincent van Gogh var extremt produktiv och målade 2100 tavlor men sålde bara en enda tavla. Han är urbilden för den fattiga, missförstådda konstnären som blir känd först efter sin död. Orsaken till att han inte sålde något kanske finns att finna i hans mentala hälsa. Hans målningar var ganska dystra och trots att han skapade ett helt nytt sätt att genom penseldragen få in rörelse i bilderna så lyfter bilderna aldrig. Han målade flera självporträtt och det mest kända porträttet skildrar en rödhårig och skäggig man som trots den röda färgen ändå ser nedstämd ut. Han mådde inte bra och hans konstnärliga uttryck visar hur han kände sig. Det hjälper inte alltid med glada färger – ibland kan de glada färgerna till och med förstärka sorgen.

emil