Konst och inredning

Konst och inredning är nära förknippat, eftersom konst är en form av inredning; ett rum utan konst på väggarna kan kännas fattigt och tomt. Samtidigt finns det många olika sätt att inreda med konst, beroende på vilken smak man har och vilken vikt man lägger vid konsten. För vissa konstsamlare och -entusiaster är konsten det viktigaste i rummet, vilket gör att inredningen anpassas efter denna. För andra är konsten det sista man hänger in i rummet, och tavlor något som man väljer utifrån sin inredning. Oavsett vilken inställning man har till konst och inredning finns det vissa saker som är bra att tänka på, för att konsten ska komma till sin rätta och inredningen vara optimal.

Hur man ska tänka kring inredning och konst, för att de båda ska framstå från sin bästa sida, beror på vilken typ av konst man har. Om konsten i sig går i ganska dämpade toner, och inte har färgstarka motiv, framhävs till exempel ofta konsten bättre om man har en färgnyans på väggen bakom, snarare än helvitt. När konsten har en nedtonad färgskala kan det också vara snyggt att matcha resten av inredningen i samma nyanser, för att inredningen och konsten ska kännas som en sammanhållen helhet.

Har man däremot färgstark konst, med uppseendeväckande motiv, kan rummet få ett rörigt intryck om man också låter möblerna och inredningen ha starka eller matchande färger. Om man vill framhäva sin konst ska man därför istället tänka på att välja möbler som inte stjäl uppmärksamheten. Det kan till exempel vara bäst att välja möbler i neutrala färger, som svart, vitt eller grått. På det sättet dras blicken automatiskt till de färginslag som finns i rummet, det vill säga tavlorna. En möbel som gör sig riktigt bra i svart är till exempel en skinnsoffa. Du hittar ett stort utbud av olika skinnsoffor på Fyndab.com, så att du kan hitta en som matchar din konst perfekt, oavsett om du vill ha inredning i neutrala toner eller inredning som går i samma toner som konsten.

emil