Selfie – det moderna porträttet

Att ta ett eget porträtt med hjälp av en digitalkamera eller smartphone kallas idag för selfie. Ordet började användas under år 2003, men blev som störst under 2013 i takt med att sociala medier och bloggar växte i rasande fart. Idag är det inte ovanligt att man har mer bilder på sig själv i sin telefon än vad man har bilder på vänner eller vackra platser. Till sin hjälp kan man använda sig av både en selfiepinne, sätta en timer på utlösaren på mobilen eller varför inte trycka på mikrofon-knappen på sina hörlurar för att fotografera en bild. Fenomenet är idag mycket stort och allt från privatpersoner till kändisar tar sina egna bilder på detta sätt. Bilderna laddas främst upp på sociala media, men kan i vissa fall även användas som foto vid en jobbansökan eller vid nätdejting. Det finns många olika sätt att ta en selfie och med appar och filter kan man skapa riktigt fantastiska bilder, även om man aldrig har någon som kan håla i kameran åt en.

Trenden med selfies

Många människor menar dock att selfie-fotografering har tagits alldeles för långt och anledningen till detta är att fotograferingen även utförs i situationer som kan leda till stor fara, både för den som fotograferar och för människor runt omkring. En trend som startade upp under 2015 var att ta en selfie på sig själv på våghalsiga platser, t.ex. när man hänger på utsidan av ett tåg som dundrar fram eller när man kör sin bil i 200 km/timmen. Det visar sig faktiskt att det är relativt många människor som vågar sig på detta, vilket tyvärr också lett till en hel del skador och i vissa fall även dödsfall. Detta var något som den 58-år gamla tvåbarnspappan från Storbritannien råkade utför, när man tillsammans med sin fru ville ta ett vackert foto i ett indiskt tempel. Han riskerade sitt liv för en bra selfie och det blev också det sista fotot som han någonsin tog. Att ta en bild på sig själv är mycket roligt, men naturligtvis behöver man se till att man aldrig kan orsaka någon skada för sig själv eller för människor i omgivningen.

Selfies på sociala nätverk och dejting

I vissa situationer kommer dock selfie-fotograferingen mycket bra tillhands och att se egentagna bilder på dejtingsidor är idag mycket vanligt. För det första kan man se sig själv innan fotograferingen tas, så att man kan hitta rätt vinkel och få till det bästa ljuset. Det kan även vara så att man kanske inte har någon vän eller familj i ens närhet som kan hjälpa en att ta snygga fotografier och då kan dessutom en selfiepinne passa som handen i handsken. Med hjälp av appar kan man sedan lägga på snygga eller gulliga filter för att göra sin bild mer personlig eller varför inte göra ett collage av flera bilder i ett. Idag är ordet selfie inte bara ett slang eller ett ord som är taget från engelskan, utan ordet kom faktiskt med i Svenska Akademiens ordlista som utgavs år 2015. Det som är typiskt för selfien är att den antingen visar fotografen själv eller att man tar en så kallad groupie, vilket är en bild med flera människor samlade.

emil