Visa upp din konst på bästa sätt

Oavsett om man är konstsamlare med otaliga konstverk i sitt hem, eller endast har valt ut ett fåtal tavlor med omsorg som man verkligen tycker om, vill man så klart visa sin konst från dess bästa sida, för att både man själv och ens besökare ska kunna njuta av den. Här tänkte vi därför tipsa om hur man kan tänka kring konst och tavlor, för att visa upp sin konst på bästa sätt.

Tavelväggen har länge varit på tapeten (bokstavligen), men det kan finnas goda anledningar att använda andra sätt att visa upp sin konst. En sådan anledning är till exempel att konstverken inte kommer till sin rätt på en tavelvägg, eftersom virrvarret av tavlor gör det svårt att veta var man ska titta. Då kan det vara bättre att låta ett enda konstverk ta plats på väggen, så att fokus ligger helt på dess motiv.

I vissa fall kan dock konstverk förhöjas av att visas upp tillsammans med andra konstverk, till exempel om de har ett snarlikt tema eller om de kompletterar varandra vad gäller motiv eller färg. Om man ska hänga flera tavlor nära varandra finns det dock vissa grundregler gällande tavelhängning som kan vara bra att ha i åtanke. Vill man placera flera tavlor bredvid varandra ger det till exempel ett mer harmoniskt intryck att hänga tavlorna längs med en baslinje. Den bästa höjden för baslinjen är strax över mitten av väggen (beroende på hur högt i tak det är i rummet, så klart). Vill man däremot hänga tavlor ovanför eller under varandra är en bra tumregel att den största tavlan placeras högst upp. Därmed inte sagt att man inte kan frångå dessa regler om man vill – regler är ju som bekant till för att brytas. Det viktiga är att man bryter reglerna som ett medvetet grepp, snarare än att man begår ett nybörjarmisstag som gör att betraktaren hänger upp sig på en konstig tavelplacering, snarare än fokuserar på själva tavlan och motivet.

Ibland kan dock inredningen i sig vara själva konsten. Om man till exempel har valt ett tyg från Svenskt Tenn till sina gardiner, sina soffkuddar eller för annan textil i rummet, vill man sannolikt att dessa ska vara blickfånget i rummet. Då är det dumt att låta ett konstverk konkurrera om uppmärksamheten. Istället kan man då välja en tapet i en nyans som kompletterar tyget, och framhäver dess mönster.

emil